Ha kereskedőként tartós adathordozókat értékesítesz, akkor az adattörlő kódot a termékkel együtt el kell juttatnod a vásárlódhoz: 2024 augusztusától új szabályozás lépett érvénybe, amelynek köszönhetően az ezzel kapcsolatos feladatok nagy részének elvégzése már az online számlázó kötelessége.

A Számlázz.hu-ban jóval a jogszabályváltozás előtt, 2023 októberében elsőként alakítottuk ki ezt a szolgáltatást a NAV-val közösen, így már azóta is levesszük az ezzel járó terheket a válladról – most ez a megoldás módosult az új változásoknak megfelelően.

Íme a legfontosabb tudnivalók és változások az adattörlő kóddal kapcsolatban!

Mi az az adattörlő kód? 

Az adattörlő kód egy egyedi azonosító, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bocsát ki, és amelyet a tartós adathordozók (pl. USB-meghajtó, merevlemez, telefon, laptop) vásárlásakor a vevő megkap. Ennek segítségével a vevőnek lehetősége van az adatok biztonságos és végleges törlésére, ami különösen akkor fontos, ha érzékeny információkat tartalmaznak ezek az eszközök.

Az adattörlő kóddal kapcsolatos kötelezettségeid eladóként 

Két fontos dolgod (kötelezettséged) van értékesítőként, ha tartós adathordozót adsz el a vevődnek: 

  • Átadni az adattörlő kódot a vásárlónak
  • Adatot szolgáltatni a NAV részére az adattörlő kódról 

Az adattörlő kód átadása és a változás

Az adattörlő kód nem újkeletű dolog, amikor egy vállalkozás olyan adathordozót értékesít, amelyen adatokat lehet tárolni, akkor köteles az adattörlő kódot átadni a vevő számára. Ezt eddig az eladó különböző módon tehette meg, például a termék vásárlásakor egy tájékoztató dokumentummal, e-mailben, online platformon vagy pedig a számlán. Az új szabályozás szigorúbbá teszi ennek kezelését. 2024 augusztusától kezdve minden online számlázó rendszer köteles automatikusan ráírni a számlákra az adattörlő kódot, ha tartós adathordozó szerepel rajta, és erről adatot is kell szolgáltatnia a NAV felé. Ez a változás a vásárlók és az eladók számára is biztonságosabbá teszi a törlési folyamatokat és átláthatóbbá az adminisztrációt. 

Ha a saját utadat járnád 

Tehát amennyiben a Számlázz.hu-t használod, az adattörlő kódot a számlán szerepeltetve kell átadnod a vevőd részére – hacsak másképp nem rendelkezel. Ha úgy döntesz, hogy nem szeretnéd, hogy ezt automatikusan a Számlázz.hu intézze, vagyis Te szeretnéd lekérni a kódokat a NAV-tól és azt más módon szeretnéd átadni a vevőd részére, akkor arról a SORSZIG jelű nyomtatványon vagy az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) kell nyilatkoznod a NAV felé. 

Ebben az esetben az adattörlő kódra vonatkozó adatszolgáltatásról is neked kell gondoskodnod – minden hét ötödik napjáig, az AATKOD jelű nyomtatványon („Adatszolgáltatás a tartós adathordozó végleges hozzáférhetetlenné tételéhez szükséges adattörlő kód fogyasztók részére történő átadásáról”) kell beküldeni a NAV-nak az előző hét nap során kiadott adattörlő kódok adatait.

A Számlázz.hu intézi helyetted a jogszabályoknak megfelelően

Valljuk be, ez a fenti módszer egyáltalán nem kényelmes és vállalkozóbarát, így ha nincs rá alapos indokod, akkor inkább bízd a Számlázz.hu-ra ezt az egész folyamatot! 

Kereskedőként egyáltalán nem szükséges neked igényelned az adattörlő kódokat, hanem a Számlázz.hu ezt megteszi helyetted, a vevő részére kiosztja és automatikusan ráteszi a számlára, ráadásul a NAV felé történő adatszolgáltatás is automatikusan megtörténik. 

Mit kell tenned, hogy az adattörlő kód rákerüljön a számlára? 

Az adattörlő kóddal kapcsolatos folyamat, vagyis a kód megjelenítése a számlán, illetve az adatszolgáltatás minden szolgáltatáscsomagban, így az ingyenes #free csomagban is elérhető. 

Manuális számlakiállítás esetén

Ha manuálisan állítod ki a számládat, a Beállítások – Fiók beállításai – Számlázás beállítások között kapcsold be az adattörlő kód használatát. Ekkor a számlaszerkesztő képernyőn a tétel mellett megjelenik egy csúszka, amellyel beállíthatod, hogy az adott tételhez társítson-e adattörlő kódot a rendszer, vagy ne. Ha bekapcsolod, a tétel mellett a számlán meg fog jelenni az adattörlő kód. 

Ezt követően az adatszolgáltatás is automatikus lesz: a számlák adataival együtt az adattörlő kóddal kapcsolatos információkat is elküldjük a NAV felé.  

Amennyiben ezt választod, akkor is lehetőséged van arra, hogy te töltsd fel az adattörlő kódokat a Számlázz.hu rendszerébe. Az igénylésről itt olvashatsz, a kódok Számlázz.hu-ba való feltöltésével kapcsolatban pedig itt találsz részleteket. 

Persze továbbra is dönthetsz úgy, hogy csak az adatszolgáltatás legyen automatikus, és te magad írod rá a számlára az adattörlő kódot a Számlázz.hu által megadott formában

Tömeges számlagenerálás, ismétlődő számlakiállítás és Számla Agent (automatikus számlázás) esetén

Tömeges számlagenerálás, ismétlődő számlázás vagy Számla Agent használata esetén nem érhető el az automatikus adattörlő kód kiosztás, azonban a kód természetesen ebben az esetben is szerepelhet a számlán, a részletekért kattints ide! 

Kinek a felelőssége az adattörlő kód átadása? 

Az új szabályozás értelmében az adattörlő kód átadásáért az online számlázóprogram és a kereskedő egyetemlegesen felelnek, vagyis az eladónak a feladata, hogy megjelölje az adott terméket tartós adathordozóként (pl. a számlaszerkesztőn található kapcsoló segítségével), a számlázó, vagyis a Számlázz.hu pedig így automatikusan elhelyezi a számlán az adattörlő kódot, valamint az adatszolgáltatást is elvégzi a NAV felé.

Figyelem! Kivételt képeznek a határon átnyúló online piacterek, nekik a NAV-tól e-mailben kell kérniük az adattörlő kódokat, az adatszolgáltatást pedig manuálisan kell teljesíteniük, erről itt olvashatsz részleteket. 

Az adattörlő kód kezelése tehát mostantól még egyszerűbb a Számlázz.hu-val, így nem kell aggódnod a jogszabályi megfelelés miatt.

Bízd ránk az adminisztrációt, és koncentrálj arra, ami igazán számít: a vállalkozásod sikerére. Akár manuálisan, akár automatizáltan állítod ki a számlákat, mi gondoskodunk róla, hogy minden rendben legyen a NAV felé történő adatszolgáltatással is. Ne feledd, az adatok biztonságos kezelése mostantól még kényelmesebb – kereskedőként és vásárlóként is!